Brokkolisuppe og biff

Å lage suppe er en enkel måte å bruke opp grønnsakene som har en tendens til å bli liggende nederst i skuffen i kjøleskapet.  I dag lager Kjetil en enkel brokkolisuppe. I tillegg lærer vi å steke den perfekte biffen. Brokkolisuppe1/2 kg brokkoli1 liter vann2 sjalottløk1 persillerot1 dl créme fraîchesalt, pepperolivenoljeIngredienser:Del brokkoli i mindre biter, skjær stilken i skiver. Ha alt i kjelen og kok alt mørt. Ha alt i en foodprocessor eller blender, kjør det til en jevn suppe og ha det tilbake i kjelen på svak varme.Smak til med salt og pepper, pynt med créme fraîche og server med litt mer olivenolje på toppen, samt rester av bacon, fisk, skalldyr eller annet du måtte ha som garnityr.Biff med løk og bearnaisesaus2 pers.2 høye biffer, ytrefilet, entrecote eller indrefilet, ca 3 cm høye 10 små sjalottløk eller delikatesseløk 200 g aromasopp eller sjampinjong 1 dl maiskorn hakket bladpersille eller kjørvel, (kan sløyfes) salt og kvernet pepper olje og smør til stekingBearnaisesaus 2-4 pers. 300 g smør 3 ss finhakket sjalottløk 1/2 dl hvitvinseddik 1/2 dl vann 8 knuste hvite pepperkorn 3 eggeplommer 2 ss hakket frisk estragon (Du kan godt bruke estragon nedlagt i eddik, erstatt da vineddik med den) salt og kvernet pepperFremgangsmåteStart med sausen:Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, ca. 60 grader.Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 1 / 2 dl. Ha det over i en glass- eller stålbolle.Sett bollen over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommer og estragon og pisk kraftig. Pisk det til skummet blir varmt og tykner.Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Når alt fettet er spedd inn og du har fått en tykk saus, smaker du den til med salt og eventuelt mere pepper. Sett sausen et lunt sted til den skal serveres.Hvis bearnaisen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt må du nok begynne på nytt... Krydre biffene med salt og kvernet pepper. Varm en panne med olje og smør til smøret blir brunt og legg i biffene. Stek ved middels høy varme.Rå:  - Stek i ca. 2 minutter på hver side. - Medium / rå: - Stek i ca. 2,5 minutter på hver side. - Medium: - Stek i ca. 3 minutter på hver side. - Godt stekt:- Stek i 5 minutter på hver side, eller brun biffen først i pannen på begge sider og stek den ferdig i ovn, ca. 10 minutter ved 180 grader. Husk at disse tidene er cirkatider og kan variere noe.Pass på at kjøttet er temperert (ikke kjøleskapskaldt) før du steker det, og la de ferdigstekte biffene hvile i fem minutter før servering.Rens løken og del soppen. Stek løken i smør til den begynner å bli mør. Tilsett soppen og stek videre et par minutter.Ha til slutt i maisen og gjerne kjøttsaften som har kommet fra biffene (masse god smak). Smak blandingen til med salt og pepper og ha i litt urter om du vil.Serveres med sausen.
Program
Kokepunkt
Dato
29. juni 2015
Lengde
13:42

Kommentarer

(logout)