Juleribbe

Å steke juleribbe er forbundet med lange tradisjoner i Norge. Kronen på verket er å få sprø svor, og her florerer det mange oppskrifter på hvordan lykkes best.  I dette programmet viser Kjetil deg hans beste tips for å få den perfekte juleribba, MED sprø svor!Du trenger:RibbeSaltPepperStjerneanisSalvieNellikHvitløkAppelsinSitronIsbiterFremgangsmåte:Beregn 500 g ribbe pr person.Begynn forberedelsene 1-3 dager før julaften. Snu ribben og sjekk at bena er saget tvers over. Lag rutemønster i svoren med en skarp, spiss kniv, helst mens ribben ennå er halvfrossen. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Men lettest er det og skjære ruter når du tar av folien.Et godt tips for å oppnå sprø svor kom Ingrid Espelid Hovig med fra Fjernsynskjøkkenet for mange år siden: Legg ribben med svoren ned i iskaldt vann et par timer, før steking (og salting). Gni inn ribben med 2-3 ts salt og ½ ts pepper pr 2 kilo, og la den ligge, tildekt, på et kjølig sted frem til steking. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under slik at ribben blir høyere på midten og det smeltede fettet renner bort. Sjekk at den er like høy på hver side for å få til jevn steking.Hell over 2 dl vann og dekk til med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230 grader. La ribben stå midt i ovnen i 45 minutter. Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen i enda halvannen time for tynnribbe, og 2-2½ timer for midtribbe.Hvis ribben ikke har fått sprø svor av seg selv, kan du gjøre følgende: Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grill. Følg godt med slik at svoren ikke brennes. Dekk til de partiene som får først sprø svor. La den ferdigstekte ribben hvile i 20 minutter før den skjæres opp.
Program
Kokepunkt
Dato
29. juni 2015
Lengde
10:15

Kommentarer

(logout)